czwartek, 9 stycznia 2014

Coś dla studenta, czyli Wyśmienite Leczo na budżecie

Każdy wie, jak to jest, gdy w portfelu zagości "kryzys ekonomiczno-seksualny" (zaglądasz do portfela, a tam ...). Oczywiście, jestem pewien, że każdy z Was gospodaruje swoimi zasobami w taki sposób, aby nigdy nie brakło do "pierwszego" (albo Matki Boskiej Pieniężnej), ale co jakiś czas zdarzają się nieprzewidziane wydatki i trzeba zmienić priorytety w budżecie.

Z doświadczenia wiem, że zdarza się to studentom, których głównym źródłem utrzymania są rodzice i głodowe stypendia przyznawane przez uczelnie. Ale i mnie zdarzyły się takie przypadki, że bywało różnie. I to już po studiach, mając stałą pracę.

Dlatego powstał ten artykuł, a jeżeli się Wam spodoba, także cały cykl poświęcony "gotowaniu na budżecie", czyli jak smacznie i zdrowo przygotować zbilansowany posiłek na kilka dni. Zapraszam więc na:

Wyśmienite Budżetowe Leczo


Moje założenia

Postanowiłem przygotwać posiłek, który będzie posiadał pełen komplet składników odżywczych, potrzebnych w zbilansowanej diecie, który pozwoli przygotować minimum 6 sycących porcji (wystarczających jako główny posiłek dnia dla dwóch dorosłych osób na trzy dni) w jak najrozsądniejszej cenie.

Docelowy budżet: 25 zł - 4,17 zł za porcje.


Składniki

  • kiełbasa 450g (8,52 zł)
  • passata (2,29 zł)
  • dwie większe cebule (0,91 zł)
  • jedna papryka zielona (2,36 zł)
  • jedna papryka żółta (1,53 zł)
  • jedna papryka czerwona (1,78 zł)
  • mrożona fasola szparagowa 450g (3,49 zł)
  • kukurydza (1,95 zł)
  • ryż - 4 x 100g (1,69 zł)
  • słodka papryka mielona (0,49 zł)
  • kminek cały (0,99 zł)
  • chili (1,39)
Całkowity koszt: 27,39 zł






Jak widzicie, nie udało mi się osiągnąć pułapu 25 zł, pomimo kupowania produktów serii Tesco, ale mam całkiem dobre wytłumaczenie ;)

Po pierwsze: zakładam, że za przepis bierze się student, który w swoich zbiorach ma sól, pieprz i olej do smażenia. Wystarczy znaleźć w domu kminek, chili i słodką paprykę i już jesteśmy poniżej założonej kwoty.

Po drugie: do leczo używam zaledwie połowę opakowania fasolki szparagowej - drugiego najdroższego składnika. Uwzględniając ten fakt, znowu mieścimy się w założonej cenie porcji. Resztę zostawcie w zamrażalniku na przyszłość. Nie wykorzystacie też wszystkich czterech torebek ryżu, ponieważ według mnie, do jednej porcji wystarczy zaledwie 50g.

Po trzecie: wybrałem droższą kiełbasę (ponad 20 zł/kg), ze względu na wysoką zawartość wieprzowiny (powyżej 80%) i małą ilość tzw. E*** (zaledwie dwie pozycje - jak na kiełbasę ze sklepu rewelacja). Zawsze można wybrać kiełbasę z domieszką mięsa drobiowego, lub po prostu niższej jakości.

Jeżeli zastosujecie wszystkie trzy powyższe wskazówki, okaże się, że faktyczny koszt potrawy to spokojnie zejdziecie do poziomu 22,36 zł - ok. 3,73 zł za porcję, bez konieczności usuwania składników z listy.


Ważny jest też czas wykonania: wszystko zależy od Waszej wprawy w krojeniu, bo to właśnie zabiera najwięcej czasu. Mnie zajęło to max 5 minut. Potem jest smażenie - max 10 minut i duszenie - min 45 minut, ale już nie wymaga tyle uwagi. Potrawa gotowa w godzinę!

Ostrzymy noże i jazda!

Wykonanie:

Runda 1 - prace manualne

Jak zawsze na początku - myjemy lub obieramy świeże warzywa. Polecam obrać też kiełbasę, ponieważ nie dość, że będzie lżej strawna dla żołądka, a także nie przypali się "łupa" w trakcie smażenia i nie zmieni smaku potrawy.

Cebulę kroimy w półksiężyce, a kiełbasę w plastry.



Z papryki możemy usunąć skórę (technika dowolna), albo pokroić w drobną kostkę i pozwolić "rozpłynąć" się skórce w trakcie duszenia (może wymagać dłuższego duszenia). Jeżeli usuniecie skórkę, sposób i technika krojenia nie mają większego znaczenia bo kawałki szybciej się połączą z sosem.



Runda 2 - Ognia!

Rozgrzewamy patelnie (jak zawsze porządnie) z odrobiną oleju i wrzucamy cebulę. Dodajemy odrobinę soli.



Nie smażymy cebuli jakoś szczególnie długo, byle tylko złapała złoty kolor.



Przekładamy cebulę do docelowego garnka, ale jeszcze nie zapalamy pod nim.
Teraz uzupełniamy olej na patelni i podsmażamy kiełbasę.



Gdy osiągniemy zadawalający kolor dodajemy ją do cebuli.


Jak zawsze polecam smażyć cebulę osobno, ponieważ lubię dodawać jej dużo, a to często powoduje, że cebula się nie dosmaży/przypali w czasie, gdy inny składnik dochodzi na jednej patelni.


Runda 3 - duszenie

Skoro mamy już wszystkie elementy wymagające przygotowania, możemy przystąpić do ostatniego etapu - duszenia.

Do cebuli i kiełbasy dodajemy passatę, paprykę i połowę opakowania fasoli szparagowej (ok. 200 - 225 g). Dodajemy wodę, aby przykryła wszystkie składniki.



Teraz przyprawy: całe opakowanie słodkiej papryki, garść kminku (jeżeli lubicie, można dać więcej) i chili do smaku. A także pieprz.


Soli już nie dodaję, ponieważ dodaliśmy odrobinę do smażenia cebuli, a kiełbasa też zwykle jest słona.




Teraz pora na odsączoną kukurydzę i mieszamy całość.



Całość przykrywamy i dusimy minimum 45 minut na małym ogniu. Optymalnie należy całość dusić aż papryka będzie miękka.



Podawać z Puszystym Ryżem (przepis wkrótce) - 50g surowego ryżu na porcję spokojnie wystarczy.

Smacznego!